Znikające zapisane hasła
-
witam, jak w temacie, po ostatniej aktualizacji zapisane hasła znikają... (cała lista z ustawienia>>prywatność) i pojawiają się po restarcie przeglądarki na minut kilka, np. włącze przeglądarkę, zaloguje się do mbanku korzystając z zapisanego hasła, wyloguję się, klikam zaloguj ponownie i już hasła nie ma... zaglądam do ustawienia>>prywatność, a tam zero haseł zapisanych. Restart przeglądarki, ustawienia>>prywatność hasła są, po paru minutach sefowania listy haseł znika... i tak w koło macieja... próbowałem wyłączyć wszystkie wtyczki, czyścić ciastka, historie, reinstalacje, restarty i nic nie pomaga
czy wie ktoś co jest powodem? win7 x64, najnowszy vivaldi 32bit
-
Banki chyba wymagają podczas logowania, wpisywania hasła za każdym razem.
-
nie wszystkie - mbank nie wymaga, a np. banksmart wymaga. Z resztą nie chodzi tylko o bank. To samo dzieje się np. na forach, również na tym. Po ostatniej aktualizacji nic się nie zmieniło, więc doczepiłem protezę. Lastpass.
-
A to aby na pewno problem z Vivaldi? U mnie dla przykładu nie mam żadnych problemów z hasłami i ich pamiętaniem w przeglądarce.
Windows 8.1 x64 i Vivaldi 1.0.303.52 (Beta) (32-bitowa).
-
aktualnie problemu nie ma - po którejś aktualizacji jest już ok.
-
@czerwony Vivaldi to Twoja jedyna przeglądarka? Na innych przeglądarkach nie masz zapisanych haseł?
A wystarczyło skorzystać choćby z LastPass. -
Mam podobnie jak czerwony. Vivaldi zainstalowany, jako "samodzielna aplikacja" (standalone) na dysku D. Po reinstalacji windowsa, wszystkie zapisane hasła zniknęły. Zniknęły również wszystkie doinstalowane rozszerzenia (np. magic actions, uBlock, itd). O kant d..y taka "samodzielna instalacja".
-
@kreciq Musisz rozróżnić wersje "Stand-alone" (samodzielna instalacja) od "Portable" (wersja przenośna). Samodzielna instalacja oferuje jedynie przechowywanie plików profilu użytkownika oraz plików programu w jednym miejscu (z tego co wiem, ingerencja w rejestr systemu jest też ograniczona do niezbędnych wpisów). Ale tylko w wersji przenośnej aplikacji hasła i inne ustawienia powinny zostać zachowane po przeniesieniu na inny komputer lub po reinstalacji systemu. Niestety, póki co Vivaldi takiej wersji instalacji nie oferuje.
Hasła zniknęły, ponieważ Chromium - w skrócie mówiąc - wykorzystuje profil użytkownika do zakodowania pliku z hasłami. Oznacza to, że po reinstalacji systemu mamy de facto nowe konto użytkownika (nawet jeśli dane typu nazwa konta, czy login do konta Microsoft itp. są te same) i Vivaldi nie jest w stanie odszyfrować pliku. Hasła nadal tam są, ale zaszyfrowane danymi z poprzedniego konta. Podobnie miałbyś gdybyś chciał ręcznie przenieść dane użytkownika z Opery lub Chrome.
Miałem identyczną sytuację (utrata haseł, co do rozszerzeń to nie pamiętam) z samodzielną instalacją Opery (tej nowej).
-
Ja mam to samo, tylko nie po ponownej instalacji systemu. Mam stabilną wersję Vivaldi i od jakiegoś czasu nie zapamiętuje mi w ogóle haseł. Lista zapisanych haseł jest pusta, pomimo iż zawsze kilkam "pamiętaj hasło" przy każdym komunikacie. W dodatku na niektórych portalach hasła zapamiętuje, na innych wcale.
Jakiś pomysł?
To pojawiło się po którejś aktualizacji niestabilnej, nowej wersji, więc wróciłem do stabilnej. Jednak nic się nie zmieniło. -
@Firlej Z tego co słyszałem, lepiej nie skakać (w ramach jednego profilu) między stabilnymi wersjami, a snapshotami, bo może to powodować dodatkowe problemy.
Co do zapamiętywania haseł, to też z tym cyrki nieraz mam, np. nie wyskakuje okienko propozycji zapisania hasła, ale po restarcie przeglądarki i ponownym logowaniu już się pojawia.
Raz miałem tak, że wszystkie hasła mi zniknęły, jak otworzyłem vivaldi://settings/passwords to miałem pusto, ale tu również pomógł restart przeglądarki (wszystko wróciło do normy).Nie wiem jak jest w Twoim przypadku, może będziesz musiał zresetować profil...
-
@pafflick To mnie zasmuciło. Na czym polega reset profilu i jakie ma negatywy?
-
@Firlej Polega to na skasowaniu danych użytkownika (a więc przed przystąpieniem do procedury należy zrobić backup). Instrukcja resetu znajduje się tutaj (wersja en
ale da się zrozumieć
).
Minusem jest oczywiście utrata wszystkich ustawień, zakładek, haseł itp. Można je przywrócić ręcznie do nowego profilu, najlepiej jednak najpierw ręcznie je eksportować.Zakładki wyeksportujesz klikając Plik > Eksportuj Zakładki. Otwarte karty musisz jakoś ręcznie zapisać (można by pokombinować z zapisaniem sesji i przywróceniem pliku z zapisanymi sesjami, ale nie wiem jak i nie chce mi się teraz kombinować).
Z eksportem haseł może być trudniej (skoro nie działają), ale teoretycznie jest taka możliwość i opis procedury znajdziesz tutaj.
Problemem będą też rozszerzenia, bo trzeba by ręcznie skopiować ustawienia każdego z nich (tylko niektóre oferują opcje eksportu / importu ustawień) i potem każde rozszerzenie ręcznie zainstalować i ustawić tak jak poprzednio.
Ustawienia samej przeglądarki trzeba będzie niestety wprowadzić ręcznie (wliczając w to m.in. własne wyszukiwarki - warto więc przed resetem spisać gdzieś wszystkie ustawienia które się zmieniało z domyślnych na własne)Jest z tym dużo zabawy - wiem bo niedawno przez to przechodziłem (przy przesiadce z Opery na Vivaldi) - ale jeśli to miałoby rozwiązać problem, to warto poświęcić na to chwilę czasu. Oczywiście im masz mniej zakładek / rozszerzeń / spersonalizowanych ustawień itp. tym mniej będziesz miał z tym roboty...
-
@pafflick Dzięki.
Wiesz co? Po dzisiejszej aktualizacji stabilnej wersji znowu mi hasła zapamiętuje, ale wystąpił z kolei inny problem, który kiedyś już miałem.
Może tu też będziesz coś wiedział.
Więc ustawiam sobie domyślne powiększenie stron w ustawieniach na np. 120% i gdy otwieram nową kartę, tego powiększenia nie ma. Muszę nacisnąć klawisz odpowiadający za "normaln size" i wtedy dopiero mi wskakuje to 120%. Masz jakiś pomysł? -
-
@pafflick Dzięki za pomoc. Zaraportowałem ten błąd.