We will be doing maintenance work on Vivaldi Translate on the 11th of May starting at 03:00 (UTC) (see the time in your time zone).
Some downtime and service disruptions may be experienced.
Thanks in advance for your patience.
Vivaldi portable i rozszerzenia
-
Win 10, dwa konta - jedno do administrowania, drugie do używania (bez praw administratora)
Vivaldi zainstalowany w wersji portable:
Vivaldi 2.4.1488.38 (Stable channel) (64-bit)
Ścieżka pliku wykonywalnego C:\vivaldi\Application\vivaldi.exe
Ścieżka profilu C:\vivaldi\User Data\Default
Naiwnie myślałem, że taka instalacja będzie działała identycznie niezależnie od tego, z którego konta windows będzie uruchamiana.
Ale tak nie jest. Po wybraniu "uruchom jako administrator" giną/wyłączają się rozszerzenia, nie działa synchronizacja. -
@Ryszard Witaj. To są dwa różne konta systemowe. Możliwe, że stąd problemy. Jeśli zainstalowałeś wersję samodzielną i jest ona przechowywana na dysku na jednym z kont, to na tym koncie powinna być używana.
Najlepiej zmienić typ instalacji Vivaldi na "dla wszystkich użytkowników albo przerzucić wersję samodzielną do pendraiva / dysk zewnętrzny i w ten sposób korzystać.
Takie jest moje zdanie na ten temat.Ale nie jestem ekspertem. Jeśli nadal będziesz miał problemy, napisz tutaj -> https://vivaldi.com/contact/
-
-
Na chwilę obecną nie istnieje wersja "portable"
-
A ścieżka profilu jest taka sama w obu przypadkach jak wejdziesz w
vivaldi://about
?
Ciekawe.... podejrzewałbym conajwyżej jakiś problem z dostępem do zapisanych haseł
nie działa synchronizacja
Doprecyzuj?...
BTW - a jaki cel ma opcja "uruchom jako administrator" w przypadku przeglądarki?
-
-
Przepraszam dopiero dzisiaj zauważyłem, że ktoś tu odpisał.
I dopiero dzisiaj znalazłem Standalone version of Vivaldi - Since passwords and extensions are encrypted with a key which is unique to the user profile on each computer, they cannot be transferred.
Czyli działa tak jak działa i tak ma działać. -
To nie błąd przeglądarki więc przeniosłem do pytań. Co do haseł i rozszerzeń, to jest opcja żeby te dane przetransferować np. na inny komputer lub dla innego użytkownika na tym samym komputerze (choć w takim wypadku zalecana jest instalacja wersji dla wszystkich użytkowników), wszystko dokładnie opisałem tutaj. Bardziej sprawdzi się to przy okazyjnym przelogowywaniu użytkowników, przy częstszym może już być za dużo zabawy...