Błędy certyfikatów



  • Witam. Przede wszystkim gratuluję ciekawej przeglądarki. Jest na prawdę świetna. Mam tylko jeden problem. Nieustannie mam błędy certyfikatów podczas przeglądania stron. Dla przykładu strona mail.vivaldi.net (błąd występował również na stronie vivaldi.net, lecz niestety nie zrobiłem screenshoota z tej strony): [quote] Połączenie nie jest prywatne Hakerzy mogą próbować wykraść Twoje dane z mail.vivaldi.net (np. hasła, wiadomości lub informacje o karcie kredytowej). NET::ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID Ten serwer nie mógł udowodnić, że należy do mail.vivaldi.net. Jego certyfikat bezpieczeństwa nie jest zaufany w systemie operacyjnym tego komputera. Może to być spowodowane błędną konfiguracją lub przechwyceniem połączenia przez atakującego. Otwórz stronę mail.vivaldi.net (niebezpieczną) [/quote] W załączniku przesyłam screenshoota. Błąd dotyczy też CA certyfikatu let's encrypt. Jak mogę rozwiązać te błędy? Attachments: [img]https://forum.vivaldi.net/uploads/attachments/81553/vivaldi-cert-err.png[/img]


  • Moderator

    simpleuser - odpowiedź

    Witaj.

    Jaki masz system operacyjny?
    Czy w jakiejś specjalnej wersji albo specjalnie instalowany lub niestandardowo skonfigurowany?

    Czy ten komunikat pojawia się losowo na danej stronie czy zawsze?
    Jakich stron dotyczy problem? Czy na online.mbank.pl też występuje?

    Podaj proszę przykłady stron, gdzie się pojawia.

    Pozdrawiam :)



  • Witam.

    System to Windows 8.1 Pro. Czy jest jakiś specjalny? Raczej nie - był w komputerze od nowości (preinstalowany przez Della).

    Komunikat pojawia się po wejściu na nową stronę. Po zaakceptowaniu nieprawidłowego certyfikatu komunikat się nie pojawia, ale kłódka w pasku adresu jest otwarta i czerwona, czyli certyfikat nadal jest nieprawidłowy. Vivaldi pamięta moją akceptację i nie pyta ponownie (ale jest przycisk [Przestań używać nieprawidłowego certyfikatu]).

    Na stronie online.mbank.pl komunikat się nie pojawia.

    Przykładowe strony z nieakceptowanym certyfikatem CA:
    https://www.horison.pl/
    https://vivaldi.net/en-US/
    https://ssl.allegro.pl/fnd/authentication/

    Dzięki za odpowiedź.
    Pozdrawiam.



  • @simpleuser:

    Witam.

    System to Windows 8.1 Pro. Czy jest jakiś specjalny? Raczej nie - był w komputerze od nowości (preinstalowany przez Della).

    Przy naastępnym komunikacie o nieaktualnym certyfikacie podglądnij jego szczegóły i zobacz od kiedy do kiedy ma ważność. Potem zerknij czy masz prawidłowo ustawioną datę w windowsie.



  • Witam.

    Dzięki za podpowiedź.
    To raczej błąd certyfikatu CA. Certyfikatu CA nie ma w bazie danych zaufanych certyfikatów.
    Dołączam zrzut ekranu z właściwości certyfikatu dla strony vivaldi.com.
    Attachments:



  • Sprawdziłem na innym komputerze i jest ok. Wyżej wymienione strony działają bez problemu.
    Wniosek: coś z Windowsem (znowu format c: :( ).

    W sumie problem rozwiązany zdiagnozowany, ale jakby ktoś miał jakieś sugestie co to może być to bardzo chętnie wysłucham.

    Dzięki za pomoc.



  • @simpleuser
    Czy problem z certyfikatami pojawia się też na innych przeglądarkach?



  • @simpleuser:

    W sumie problem rozwiązany zdiagnozowany, ale jakby ktoś miał jakieś sugestie co to może być to bardzo chętnie wysłucham.

    Problem nie jest w żadnym wypadku zdiagnozowany. Na innym komputerze może działać wszystko, a na twoim nie zająknąłeś się nawet czy sprawdziłeś pod inną przeglądarką.
    Na dołączonym screenshocie nic nie widać. Dat ważności certyfikatów nawet w tej pikselozie po prostu nie ma, a na żadne z pytań nie odpowiedziałeś.
    Globalsign jest autoryzowanym dostawcą tzw. root certificates. Mogłeś usunąć drzewo certyfikatów w przypadku przeglądarki choć to wymaga dość sporej ilości kliknięć. Ale tu wystarcza jej kompletna reinstalacja od podstaw lub ręczna, ponowna instalacja głównego certyfikatu od tego dostawcy.

    Każda inna przeglądarka, zwłaszcza IE pod windowsem nie będzie miała problemów z walidacją certyfikatu tego dostawcy, o ile nie grzebałeś w systemie, nie usunąłeś czegoś "przypadkiem", nie zostały bezpowrotnie utracone pliki, lub nie występuje problem o którym jasno napisałem.



  • Witam.

    Sprawdziłem pod firefoxem (nawet w wersji beta) i certyfikaty działają prawidłowo. Tylko, że firefox ma własną bazę zaufanych certyfikatów CA. Pod IE nie sprawdzałem, ponieważ go odinstalowałem zaraz po ściągnięciu firefoxa. Innych przeglądarek nie posiadam.

    Odnośnie usuwania drzewa certyfikatów zaufanych to przyznaję chciałem je obejrzeć (żeby zobaczyć jakie CA są tam wpisane). Niestety poległem, bo nigdzie w vivaldi nie mogłem znaleźć listy certyfikatów, tak więc jakakolwiek modyfikacja odpada.

    Systemowy (w Windowsie) manager certyfikatów zaufanych wygląda na prawidłowy. Niedawno zainstalowałem vivaldi na kilku komputerach (z różnymi systemami operacyjnymi) i problem występuje tylko na tym jednym laptopie z win 7 pro. Tak więc chyba raczej jednak jest to wina systemu operacyjnego.

    P.S. Faktycznie jakoś dziwnie się wklejają zdjęcia w tym forum. Głowę dałbym sobie uciąć że przed wklejeniem do forum ten screenshoot wyglądał normalnie.



  • Pod IE nie sprawdzałem, ponieważ go odinstalowałem

    Jak?

    –-

    Faktycznie jakoś dziwnie się wklejają zdjęcia w tym forum.

    Jest przecież możliwość "Preview" przed "Submint".



  • Jak? W sumie nie było to zbyt skomplikowane. Najpierw wszedłem w:
    Control Panel\All Control Panel Items\Programs and Features
    Tam był taki link "Turn Windows features on or off". Jak to kliknąłem, to pojawiło się taki małe, słitaśne okienko "Windows features" i tam były takie zabawne ptaszki. Po prostu odptaszkowałem ptaszka przy napisie "Internet Explorer 11" po czym kliknąłem na przycisk [Ok]. Dalej potoczyło się już samo a na końcu nie miałem już IE na pulpicie.

    Pokaż mi, bardzo Cię proszę, jak wygląda "Preview" przed "Publish" załącznika (Attachments po ingliszu - wiem, że na pewno wiesz, ale przypominam tak dla przyzwoitości), bo widocznie w mojej wersji forum działa to jakoś inaczej niż u Ciebie.

    No ale chyba odbiegliśmy trochę od tematu przewodniego…
    Proponuję na tym zakończyć i "from the mountain" przepraszam za sarkazm.

    Ponownie pozdrawiam wszystkich, którzy poświęcili chwilę ze swojego czasu, aby mi pomóc i jeszcze raz dziękuję za sugestie odnośnie możliwych rozwiązań.



  • Tak przy okazji. Na prawdę fajna jest ta przeglądarka.
    Gratulacje.



  • Ja wrzucam obrazki na zewnętrzny serwer, tu wklejam link i można ustawić wielkość i "Preview".
    IE to tylko ukryłeś, a nie odinstalowałeś.;)



  • @simpleuser:

    Tak przy okazji. Na prawdę fajna jest ta przeglądarka.
    .

    Nie poddawaj się tak łatwo ;)

    Trafiłem na podobny błąd z obsługą certyfikatów w chrome pod win7,
    To z czym się borykasz to nie nie jest stricte problem samego vivaldi, tylko silnika chrome.

    Pytanie jakie należy zadać, to z jaką wersją vivaldi jest problem ?
    Próbowałeś zainstalować ostatnie nightly ?
    Zobacz co będzie, daj znać jak wyszło.


Log in to reply
 

Looks like your connection to Vivaldi Forum was lost, please wait while we try to reconnect.