Geolokalizacja nie pozwala mi zakupić kuponu na stronie Polskiego Lotto.
-
Witam serdecznie
Od dłuższego czasu jestem zwolennikiem przeglądarki Vivaldi, którą uważam osobiście za najszybszą. Całkowite przejście moje na jej wyłącznie użytkowanie jako przeglądarki domyślnej uniemożliwia mi fakt błędnego funkcjonowania według mnie funkcji geolokalizacji. Pokażę to poniżej w formie screenów na przykładzie strony polskiego Lotto. -
Ppafflick moved this topic from Vivaldi for Windows on
-
Na czym dokładnie polega problem? Próbowałem wejść na stronę z podanego linka i wydaje się działać prawidłowo - nie pojawiają się żadne komunikaty o błędach, bez względu na to czy geolokalizacja jest włączona, czy nie. Sprawdzałem w przeglądarce Vivaldi 5.1.2567.57 (64-bit na Windows 10, wersja 21H2, kompilacja 19044.1586)
-
@pafflick Odpowiadam po polsku: Samo uruchomienie strony polskiego Lotto przebiega bezproblemowo ale jeśli spróbujesz zagrać w Mini Lotto i zakupić zakład (koszt-1,50 PLN) pojawia się komunikat - cytuję: "Włącz sprawdzanie lokalizacji w przeglądarce i spróbuj jeszcze raz. Możesz grać tylko będąc na terytorium Polski" - ja mieszkam w Grodzisku Mazowieckim - niewątpliwie na terytorium Polski.
-
@mieczyslaw779 Potwierdzam - przy wyłączonej lokalizacji pojawia się komunikat z błędem, jednak po przyznaniu stronie dostępu do lokalizacji można przejść dalej (pojawia się formularz logowania) i nie wyświetla się żaden błąd. Lokalizacja na stronach takich jak np. maps.google.com jest w moim przypadku prawidłowa. Czy sprawdzałeś u siebie jaką lokalizację wskazuje Google Maps (lub podobny serwis)?
-
Odpowiadam - Raz jeszcze powtarzam - na wymienioną stronę Polskiego Lotto zalogować się można bez problemu. Nie można natomiast dokonać online zakupu kuponu np. mini lotto - wówczas to pokazuje się wspomniany na wstępie tego wątku komunikat. Żeby to jednak sprawdzić musiałbyś założyć sobie login w Polskim Lotto i odżałować 1,50 aby spróbować zagrać w mini lotto z przeglądarki Vivaldi. Jeśli Ci się to powiedzie to pogratuluję i zrezygnuję ostatecznie z tej przeglądarki. Pozdrawiam
-
@mieczyslaw779 Aby się zarejestrować wymagane jest też podanie danych z dowodu osobistego lub banku, a tymi informacjami akurat nie mam zamiaru się dzielić. Proponuję napisać do obsługi serwisu Lotto i poprosić ich o weryfikację poprawności działania serwisu w przeglądarce Vivaldi na systemach Windows. Formularz jest na stronie: https://www.lotto.pl/kontakt
Najpierw jednak zacząłbym od sprawdzenia poprawności działania geolokalizacji na jakiejś stronie map internetowych, np. Google, jak już wspomniałem powyżej, by mieć pewność, że to nie jest wina komputera. -
W jaki sposób proponujesz sprawdzenie poprawności działania geolokalizacji na stronie map internetowych, wchodziłem na stronę mapy Google i po wpisaniu miejsca mego pobytu t.j. Grodziska Mazowieckiego odnajdywały mapy Google to miejsce bez problemu ale czy jest to dowód na poprawność działania mego netbooka... Ponadto np. w przeglądarce Opera, z której aktualnie korzystam nie ma żadnego problemu z zakupem kuponu na stronie Polskiego Lotto. Myślę, że jest to jakiś błąd w przeglądarce Vivaldi.
-
@mieczyslaw779 Nie wpisuj żadnego adresu, tylko kliknij w ikonkę lokalizacji. W Mapach Google znajduje się ona w prawym dolnym rogu:
Z jakiego systemu operacyjnego korzystasz?
-
@pafflick Z Windows 7 Pro
-
@mieczyslaw779 Sprawdzałeś czy na stronie map działa automatyczna lokalizacja?
Upewnij się, że Vivaldi ma dostęp do wbudowanego czujnika lokalizacji - nie posiadam obecnie żadnego komputera z systemem Windows 7, żeby to samemu sprawdzić, ale instrukcje znajdziesz na stronie Microsoftu. -
W Operze proponowana przez Ciebie próba w Mapach Google funkcjonuje prawidłowo i bardzo dokładnie. Spróbuję jeszcze tę metodę w Mapach Google w przeglądarce Vivaldi. Jeśli w Mapach Google geolokalizacja zafunkcjonuje prawidłowo a w dalszym ciągu nie będę mógł zakupić kuponu na stronie Lotto to prawdopodobnie będzie to oznaczać dyskryminowanie Vivaldi przez Lotto PL. Nawiasem mówiąc po raz drugi zgodnie z Twoją sugestią zgłosiłem ten problem oficjalnie do Lotto PL. Podobno mają mi odpowiedzieć.