(12.17) urlfilter.ini - skad dzisiaj?
-
weterani opery - skad dzisiaj bierzecie urlfilter.ini dla 12.17?
-
Weterani mają własny plik. Ponadto niektórzy preferują przedostatnią wersję Presto, tj. 12.16.
-
-
Weterani mają własny plik.
ktory sie sam autouzupełnia/uwspolczesnia/aktualizuje?
Ja na przykład mam własny zestaw reguł, który może nie blokuje wszystkiego, ale nie blokuje też tego czego nie powinien i już od dawna nie wymagał aktualizacji. A jeśli będzie wymagał, to sam wiem, co do niego wpisać.
PS Jakiś czas temu udało mi się (z pewnymi problemami trwającymi po dziś dzień) przesiąść na stałe na Operę Beta i wykorzystuję w niej te same filtry, których używałem w Operze 12.16.
-
Jakiś czas temu udało mi się (z pewnymi problemami trwającymi po dziś dzień)
czyli nie udalo
przesiąść na stałe na Operę Beta i wykorzystuję w niej te same filtry, których używałem w Operze 12.16.
tzn. co jest ta beta, skoro nie 12.16 i nie 12.17? I dlaczego nie na 12.17?
-
Udało się, bo nie uruchamiam już starej Opery. To, że na przykład nadal często wykonuję gest ponownego otwarcia ostatnio zamkniętej karty, który nie działa, i temu podobne rzeczy nie są AŻ tak wielkim problemem. Na Firefoksa próbowałem się przesiąść testując go przez kilka miesięcy, a jednak to nie wyszło.
A tak w ogóle, to jedną z przyczyn konieczności przesiadki było to, że Opera 12.16 miała u mnie jakiś problem, który objawiał się tym, że nie można było rozwijać list wyboru na stronach internetowych. Pod sam koniec zaktualizowałem ją nawet do 12.17, wiedząc na dobrą sprawę, że nic to nie zmieni (i nie zmieniło). Gdyby nie to, to kto wie, czy nadal bym z niej nie korzystał.
Opera Beta, to jedna z wersji Opium. Masz: Operę (wersja stabilna), Operę Beta (wersja testowa, która zawiera drobne błędy, ale i nowe funkcje zanim pojawią się one w wersji stabilnej) i Operę Developer (wersja bardzo testowa ze wszystkimi nowościami, która może nawet nie działać z powodu błędów).
-
Opera Beta, to jedna z wersji Opium.
zaraz… lekko ciemny jestem, bo poza 12.17 nosa nie wychylam
Opium= O.Next, to nowe cudo? czy inaczej jest...
-
Opium, to nieoficjalne określenie Opery z numerkiem większym niż 15, czyli tej opartej na silniku Blink (WebKit; ten sam, który używany jest w Google Chrome) i nie posiadającej większości funkcji Opery 12.17. Aktualna wersja Opery/Opium, to 26, Opery Beta – 27, a Opery Developer 28.
-
Aktualna wersja Opery/Opium, to 26, Opery Beta – 27, a Opery Developer 28.
jasne, dzieki;
a tak btw: na ftp.opera.com widze ostatni numer opera-next = 24…( z kawalkiem), opera beta = 27....,, opera dev = 28..., Co jest, ze next maja 24 jako ostatnia stabilna na ftp...a dwa: w skali 1-100 podobienstwa nowej do 12.17 - jak oceniasz, gdzie jest ta beta?
i czego kluczowego nie ma z 12.17?
sorry,ze pytam,zamiast sam sprawdzic, ale aż strach -
a tak btw: na ftp.opera.com widze ostatni numer opera-next = 24…( z kawalkiem), opera beta = 27....,, opera dev = 28..., Co jest, ze next maja 24 jako ostatnia stabilna na ftp...
Zapomniałem o tym: Next została jakiś czas temu przemianowana na Betę, więc to jedno i to samo.
a dwa: w skali 1-100 podobienstwa nowej do 12.17 - jak oceniasz, gdzie jest ta beta?
i czego kluczowego nie ma z 12.17?Jeśliby brać pod uwagę wszystkie istniejące w 12.17 funkcje? Ciężko to oszacować, bo trzeba wziąć pod uwagę, że niektóre funkcje TRZEBA zastąpić rozszerzeniami, bo inaczej się nie da. Goła Opera 27, to będzie jakieś jakieś 20%, bo strony może wyświetlać
Jeśli chodzi o kluczowe funkcje, których BRAK, to m.in.:
[ul]- możliwość edycji interfejsu (brak dodatkowych przycisków, przesuwania przycisków, dodatkowych pasków i zmiany ich położenia - jest tylko pasek zakładek)
- niemal wszystkie szczegółowe ustawienia i opera:config
- klasyczne preferencje dla witryny (część preferencji da się edytować przez ustawienia)
- synchronizacja też chyba działa na razie tylko w wersji Developer, albo coś wyłączyłem w ustawieniach
- grupowanie kart
- pełna konfiguracja skrótów klawiszowych (jest ograniczona możliwość konfiguracji poprzez ręczną edycję plików) i jakakolwiek konfiguracja skrótów klawiszowych
- klient poczty i czytnik RSS
- skórki (są tylko motywy, czyli na dobrą sprawę tła na szybkie wybieranie)
- notatki
[/ul]
No, generalnie, to nadal prawie nic nie ma oprócz:
[ul]- własnych wyszukiwarek
- możliwości konfiguracji np. ustawień ciasteczek, JS i wtyczek per witryna (ale nie na stronie preferencji dla witryny tylko jako wyjątki w ustawieniach)
- Opery Turbo
- podstawowych gestów myszy
- możliwości ukrycia wyszukiwarki z szybkiego wybierania
[/ul]
Trzeba też wspomnieć, że są takie funkcje jak zapamiętywanie haseł i zakładki…
Zastąpić rozszerzeniem można m.in.:
[ul]- blokowanie reklam
- style użytkownika
- skrypty użytkownika
- czytnik RSS
[/ul]
Dobrego rozszerzenia do notatek jeszcze nie spotkałem.
Jedynym ratunkiem dla fanów wersji 12 może być Otter, ewentualnie Firefox z kupą rozszerzeń (który mnie i tak nie zadowolił i nie był bezproblemowy).
-
Jedynym ratunkiem dla fanów wersji 12 może być
Vivaldi Browser
https://twitter.com/vivaldibrowser
https://www.facebook.com/vivaldi.browser -
Vivaldi Browser
O ile to prawda, że coś takiego powstaje, bo plotki były już od dawna, a jakichkolwiek oficjalnych informacji nie ma.
Jeszcze kilka dni temu zaglądałem na https://vivaldi.com/ i tyle co tam widać, to że zmienił się nieco wygląd i tło, względem tego co było na początku, czyli nad CZYMŚ pracują. Pewności, że profile na Facebooku i Twitterze należą do nich chyba jednak nie ma. Mimo wszystko mam wielką nadzieję, że tak jest
-
. Pewności, że profile na Facebooku i Twitterze należą do nich chyba jednak nie ma.
Konto Twittera jest podlinkowane z vivaldi.com.
Tutejszy moderator, Shpankov, tajemniczo sugerował że prace trwają. -
Dzięki za informację!
-
[…] No, generalnie, to nadal prawie nic nie ma oprócz: [….] .
thx;
czyli kiepsko; wiec poki co siedze nadal na 12.17usb ze wspomaganiem ff-portable w sytuacjach krytycznych -
Przejrzałem na szybko ten wątek: https://vivaldi.net/forum/russian/701-vivaldi (a właściwie głównie wypowiedzi Shpankova) i zaczyna być interesująco. Być może w niedługim czasie usłyszymy nad czym pracują, a nikt nie zaprzecza, że jest to przeglądarka.
Dodane: Dawno tu nie zaglądałem, a wystarczyło na bieżąco śledzić aktualności: https://vivaldi.net/easysocial-dashboard/stream/item/177920
-
zaczyna być interesująco.
A widzisz :).
Otter to jednak projekt jednoosobowy…
Ale życzę Emdek`owi jak majlepiej, wytrwałości i powodzenia z pracami nad projektem.