Enter otwierający nową kartę
-
Regularnie (i to nie od tej wersji, już wcześniej tak miałem) w Vivaldi pojawia się mi się problem drobny, kosmetyczny, ale irytujący:
Gdy otwieram nową kartę, wpisuję adres i klikam enter, enter powoduje otworzenie jeszcze jednej karty i ładowanie strony właśnie w niej (a poprzednią otwartą pozostawia otwartą). nie dzieje się tak zawsze. Często, w zdecydowanie grubo ponad połowie przypadków, choć nie zawsze.
Da się temu jakoś zapobiec?
(chociaż to w sumie w domyśle nie powinno się dziać) -
Sprawdź, czy nie klikasz przypadkiem
[SHIFT]
+[ENTER]
, bo właśnie tak działa ta funkcja. Na mniejszych klawiaturach zdarza się niechcący kliknąć te dwa jednocześnie.Zawsze możesz zmienić ten skrót na
[ALT]
+[ENTER]
w ustawieniach (Pasek Adresu > Skrót otwierania w nowej karcie). -
@pafflick
Nie no, bez przesady, zauważyłbym, gdybym regularnie tak robiłZwłaszcza, że na innych przeglądarkach, z których tez korzystam, tez byłoby to odczuwalne, a nie jest. Problem występuje tylko w Vivaldi, bardzo często, ale nie w 100% przypadków.
-
@Wilk To może być nawet kwestia niesprawnej klawiatury, a niekoniecznie czyjejś niezdarności. Nie zdarzył mi się nigdy taki przypadek, więc na Twoim miejscu zacząłbym od szukania przyczyn problemu u siebie. Spróbuj zmienić ten skrót o którym pisałem na
[ALT]
+[ENTER]
(przynajmniej na jakiś czas), żeby wyeliminować jedną z możliwości. Jak nie pomoże, to będziemy szukać dalej...