Import wyszukiwarek i RSS z Firefox
-
Od zawsze używałam Firefox, ale teraz postanowiłam zmienić przeglądarkę na Vivaldi, gdyż nowy lisek i tak nie obsługuje dodatków, których używałam, więc nic mnie już przy nim nie trzyma.
Pomimo wybrania z menu Plik -> Importuj zakładki i ustawienia oraz zaznaczenia Wyszukiwarki internetowe, wciąż nie mam większości wyszukiwarek, których używałam w Firefox. Niby zostały zaimportowane ale ich nie ma albo są tylko nieliczne:
https://i.imgur.com/G0967N3.png
W jaki sposób mogę dodać brakujące wyszukiwarki? Nie wiem gdzie mam szukać w Firefox tych danych do wpisania po kliknięciu w Dodaj wyszukiwarkę..., bo w FF mam tylko ich nazwy i słowa kluczowe, nie ma żadnych adresów: https://i.imgur.com/URikmuX.png , a w folderze profilu są pliki XML, ale nie wiem, gdzie je wkleić, bo nie znalazłam żadnego folderu dotyczącego wyszukiwarek w Vivaldi
W dodatku pomimo zaznaczenia Zawsze szukaj w nowej karcie wyniki wyszukiwania otwierają się w bieżącej. Podejrzewam, że ta opcja jest dostępna tylko dla pola wyszukiwania, a ja jestem przyzwyczajona do wyszukiwania w pasku adresu. Czy da się coś z tym zrobić?
Nie zaimportował się też folder z subskrybowanymi kanałami RSS: https://i.imgur.com/n5wPc12.png
@Edycja:
Poradziłam sobie z dodaniem wyszukiwarek. Jednak nadal nie wiem co zrobić, aby wyniki wyszukiwania z pola adresu były otwierane w nowej karcie ani jak dodać te kanały RSS.
Również chciałabym otwierać w nowej karcie strony, których adres wpiszę w pasku adresu. Teraz muszę najpierw otworzyć nową kartę. To nieenergonomiczne -
Halo, czy ktoś tu w ogóle zagląda?
Testuję równolegle Vivaldi oraz Slimjet. Vivaldi bardziej przypadł mi do gustu głównie z powodu nowoczesnego wyglądu (Slimjet ma ohydne, przestarzałe ikony przycisków) i paska bocznego. Niestety możliwość otwierania wyników wyszukiwania w nowej karcie jest dla mnie bardzo ważna. W Slimjet nie ma z tym problemu, natomiast w Vivaldi za nic nie potrafię tego ustawić (dla wyszukiwania z poziomu paska adresu). Ktoś pomoże? -
Spróbuj użyć Alt+Intro lub F2.
Windows 10 (x64) | Anniversary Update
Vivaldi Stable · SnapshotVivaldi Reset and Back up
-
Dziękuję, wreszcie jakiś odzew
W sumie sama już znalazłam, że trzeba kliknąć Alt+ENTER (nie wiem co to za jakieś Intro, nie mam takiego klawisza, a F2 otwiera szybkie polecenia), ale to jednak trochę uciążliwe. Naprawdę nie da się po prostu na stałe ustawić, aby wszystko było otwierane w nowej karcie: wyniki wyszukiwania, zakładki, odnośniki, strona po wpisaniu adresu? Bo np. zakładki i odnośniki muszę klikać z Ctrl, więc to się myli. Tu Alt tam Ctrl...
A co z RSS? Jak zaimportować zasubskrybowane kanały z FF do Vivaldi? -
RSS są jeszcze przed nami.
-
@d0ris
Można jeszcze ustawić shift+enter
Ustawienia -> pasek adresu -> skrót otwierania w nowej karcie
Zależy jak Ci wygodniej -
@matmur44 To czy kliknę ENTER z Alt czy z Shift jest mi dość obojętne. Byłoby fajnie, gdyby dodano możliwość zaznaczenia sobie w opcjach, że wyniki mają być otwierane w nowej karcie także podczas szukania z paska adresu, tak jak jest to przypisane do paska wyszukiwania.
A tak ogólnie, to zauważyłam jeszcze jeden duży minus - brak wbudowanego translatoraCzy są jakieś plany dodania takowego?