Źle wyświetlane polskie znaki niektórych czcionek
-
Witam, co może być przyczyną złego wyświetlania polskich znaków np tu?:
Win7, V 1.13.1008.19 -
@gregor Użycie nietypowego fontu, który nie ogarnia polskich liter?
Domyślam się, że w miejsce liter, których brakuje w danym foncie, są wstawiane litery z innego (jakiegoś domyślnego), który takowe posiada.
-
A może przyczyną jest przeglądarka a konkretnie złe przez nią wyświetlanie? W innych przeglądarkach jest ok.
-
@gregor Ale to była odpowiedź na pytanie?
V raczej nie jest przyczyną źródłową, ale możesz mieć rację w tym, że jest przyczyną drugorzędną.
Skoro jest aż taka różnica, domyślam się, że V łapie domyślnie inne czcionki / w inny sposób / z innego miejsca / w innej kolejności niż pozostałe przeglądarki.
Zajrzyj wvivaldi://settings/webpages/
i porównaj z innymi przeglądarkami.A... dochodzi też kwestia taka, że niektóre przeglądarki mogą zawierać jakieś fonty "w zestawie". Nie mam pojęcia, czy V zawiera jakieś fonty w paczce instalacyjnej.
-
Ustawienia czcionek w przeglądarkach nic mi nie mówią ani nie wpływają na wyświetlanie tych polskich znaków.
Czy da się to naprawić i czy nie jest to przypadkiem znowu problem tylko z Win7? -
@gregor Opis problemu i powodów jego wystepowania
Może niekoniecznie z Win7 (jako takim), ale możliwe, że z tą daną konkretną instalacją na tym jednym komputerze.Nie mam pojęcia, na jakiej zasadzie wybierany jest font zastępczy (fallback font) w V. Może to wynikać nawet nie z samej przeglądarki, a z jakiejś wtyczki / filtra, który rusza CSS-y (jest tam takie pojęcie jak "generic font").
Jak Ci się chce, zbadaj, których fontów używają inne przeglądarki i porównaj. Bądź sprawdź, czy na instalacji "standalone" V ma te same ustawienia domyślnych fontów.
Przykładowe wartości z jakiejś instalacji na Win7:
-
Ten sam problem jest np na gfycat.com/pl/create. W obydwu przypadkach użyta czcionka Open Sans i chyba jako jedyna.
Oczywiście w Firefox wszystko ładnie, nawet czcionkę łatwiej sprawdzić w spolszczonych Narzędziach dla programistów.Sprawdziłem jeszcze na innym pc z Win7:
- na świeżym Vivaldi bez rozszerzeń tak samo źle
- na świeżym Firefox tak samo dobrze
- na świeżym Chrome tak samo dobrze jak na Firefox
- na starej Operze jeszcze gorzej (kwadraty zamiast pl znaków)
Jestem ciekaw jak to wyświetla na Win10, ale nie mam jak sprawdzić.
Gdy zmieniam w ustawieniach Vivaldiego Bezszeryfową na Open Sans wtedy jest dobrze wyświetlane.
Ale przecież to nie jest rozwiązanie problemu, nie będę do każdej niedziałającej strony wyszukiwał czcionkę i zmieniał ustawienia domyślne.
W Chrome i Firefox domyślna bezszeryfowa to Arial (tak jak w Vivaldi) i obydwie dobrze wyświetlają, tzn polskie znaki na tej stronie nie zmieniają się mimo zmiany ustawienia bezszeryfowej na jakąkolwiek inną czcionkę. A w Vivaldi się one zmieniają. Może tu tkwi problem. -
@gregor O... mam dokładnie tą samą sytuację na tej stronie, co Ty (i też na Win7)
W powiększeniu bardziej rzuca się w oczy.Widzę, że gfycat korzystaja z osadzonych fontów?...
Znalazłem jakiś tester fontów online i jak się przełączy zestaw znaków w nim, też jest używany "fallback font":
-
@rotfl Ciekawe.
Jak zmieniłem w CSS-ach'Open Sans'
naopen-sans
, to wygląda ok.
Dziwne, bo tego CSS-a generuje jakiś automat Googlowy, który jest powszechnie używany jako odwołanie (i dlatego zakładam, że generuje poprawny rezultat).Dzięki za przykład / linka.
Możliwe, że to dziura w V - zgłosiłem, niech sprawdzą. [VB-34883
] -
Ok, dzięki, jakby coś się zmieniło daj znać.
-
@gregor W liście zmian dzisiejszego Snapshota jest wyszczególnione coś z Fallback Fonts.
Możesz rzucić okiem, czy są jakieś zmiany na plus -
Nie wiem, u mnie jest bez zmian.
-
Dodałeś ten problem jako VB?
-
@gregor no, jak wspominałem
VB-34883
Błąd (z tego, co mi wiadomo) jest potwierdzony i czeka w kolejce rzeczy do załatania.// Sorry, ale w momencie, gdy odpisywałem, nie miałem dostępu do peceta.
-
Wygląda na to, że naprawiono, ale spytam.
-
Znowu coś się zepsuło z czcionkami? Na domyślnych ustawieniach i bez rozszerzeń.
Przykład https://www.instalki.pl/aktualnosci/nauka/36694-dzis-nad-polska-nastapi-zacmienie-ksiezyca-gdzie-i-kiedy-ogladac.html -
Uroki Snapshotów
Też to zaobserwowałem. Deweloperzy zbadają problem.