Funkcje, których brakuje najbardziej oraz problemy w działaniu
-
Po aktualizacji z Opery 12 do 27 bardzo się zdziwiłem i od razu postanowiłem odejść z tej przeglądarki. Jako że Firefox ma dla mnie wiele wad, szybko dowiedziałem się o sprawie Opery i powstaniu Vivaldi, zainstalowałem i jestem umiarkowanie zadowolony oraz liczę na rychły rozwój przeglądarki Czego mi brakuje: - brak możliwości przeniesienia paska adresu www na dół przeglądarki (w Operze i karty, i pasek adresu wygodnie leżały u mnie na dole, teraz da się przenieść tylko pasek kart) - zaimportowałem zakładki Opery ale aż dziwi, że nie ma opcji sortowania zakładek a-z i układają się mi one jakoś losowo - bardzo razi, że klikając lewym klawiszem na link nie ma opcji "otwórz na nowej karcie W TLE" a to był podstawowy przycisk opery i duża korzyść przy otwieraniu np. portalu i chęci najpierw pootwierania sobie wielu podstron do poczytania z głównej - w dalszej kolejnosci brakuje różnych dodatkowych opcji, niestety Vivaldi to póki co ogołocona Opera: brak autoodświeżania strony co x-sekund, brak zarządzania ciasteczkami aby wygodnie otworzyć listę ciasteczek danej strony i usunąć wybrane - brakuje może nie tyle skórek przeglądarki które są zbędną zabawka, ale na pewno wyboru zmiany kolorystyki. W Operze miałem skrórkę która sprawiała, że wszelkie panele, paski były czarne a napisy białe, dzięki czemu w nocy ekran mniej raził w oczy Jakie inne duże problemy w działaniu widzę: - wszelkie metody otwarcia panelu bocznego (pionowa "kreska" czy przycisk "panel boczny" na pasku stanu powodują problem z otwieraniem/zamykaniem panelu. Panel rozwija/zwija się gdy wiele razy się naklikam, kliknę np. otwarcie panelu i myszką w tło dowolnej strony. - są jakieś problemy z rozdzielczością ekranu tj. gdy otwieram nową stronę, przeglądarka wariuje z ustawieniem czcionki na wielu stronach tak, by były one "w jednym pikselu" monitora (tekst jest lekko "rozmyty" i np. wyostrza się i znów rozmywa i tak w kółko - trzeba przełączać między kartami albo przewijać by się dostosowało) - generalnie vivaldi trochę muli i wiesza się już przy kilku otwartych kartach Pracuję na win xp. Kibicuję rozwojowi
Czy ktoś z Vivaldi czyta polskie forum? Czy tak sobie tutaj można tylko pogadać, ale uwagi lepiej pisać po ang? ps. czy ktoś wie co oznacza, że przeglądarka raz ma karty i pasek na czerwono, a raz na niebiesko? Czy to jakaś oznaka przeciążenia procesu albo dostosowanie kolorów pasków do przeglądanych witryn?
-
Czy ktoś z Vivaldi czyta polskie forum? Czy tak sobie tutaj można tylko pogadać, ale uwagi lepiej pisać po ang?
Bugreporty / pomysły to lepiej tam - i po angielsku.
ps. czy ktoś wie co oznacza, że przeglądarka raz ma karty i pasek na czerwono, a raz na niebiesko? Czy to jakaś oznaka przeciążenia procesu albo dostosowanie kolorów pasków do przeglądanych witryn?
Dostosowanie kolorów do koloru najbardziej dominującego w stronie którą się przegląda (defacto chyba w faviconce. Sam mam to wyłączone bo mnie wnerwiało niemiłosiernie).
-
- brak możliwości przeniesienia paska adresu www na dół przeglądarki (w Operze i karty, i pasek adresu wygodnie leżały u mnie na dole, teraz da się przenieść tylko pasek kart)
Możesz skorzystać z (najnowszej) wersji testowej z tej strony: https://vivaldi.net/en-US/blogs/teamblog Tam taka opcja jest dostępna.
niestety Vivaldi to póki co ogołocona Opera
Nie, Vivaldi, to nie "ogołocona Opera" (ani tzw. "klon Chrome"). Vivaldi ma funkcje, których Opera nigdy nie miała.
- są jakieś problemy z rozdzielczością ekranu tj. gdy otwieram nową stronę, przeglądarka wariuje z ustawieniem czcionki na wielu stronach tak, by były one "w jednym pikselu" monitora (tekst jest lekko "rozmyty" i np. wyostrza się i znów rozmywa i tak w kółko - trzeba przełączać między kartami albo przewijać by się dostosowało)
To chyba odziedziczone po silniku Chromium.
- generalnie vivaldi trochę muli i wiesza się już przy kilku otwartych kartach
Interfejs jest mało responsywny, bo jest stworzony w HTML i JavaScripcie. Optymalizacje mają przyjść później, ale ciekawe, jak wiele to da.
-
Pilnie obserwuję nasze forum i angielskie. Jestem mile zaskoczony tempem wprowadzanych zmian i choć brakuje mi wiele funkcji z dawnej Opery to chylę czoła przed twórcami Vivaldiego. Brakuje mi klienta poczty ale i tego się doczekam. Nie wykorzystuję przeglądarki do pracy zawodowej więc Vivaldi jest już moją domyślną przeglądarka. Przeczytałem już wiele krytycznych słów o niedoskonałościach ale nie rozumiem ich autorów, bo nikt im nie mówi że mają płacić za program więc jak mi nie pasuje to go nie używam i nie marudzę że jest be. A ja pomimo swojego wieku jak dziecko z niecierpliwością czekam kolejnego poniedziałku i możliwości testowania. :evil:
-
- bardzo razi, że klikając lewym klawiszem na link nie ma opcji "otwórz na nowej karcie W TLE" a to był podstawowy przycisk opery i duża korzyść przy otwieraniu np. portalu i chęci najpierw pootwierania sobie wielu podstron do poczytania z głównej
Hmmm, ale po co klikać prawym i potem lewym na "otwórz …" skoro wystarczy kliknąć raz środkowym (co akurat działa doskonale i akurat ta "metoda" otwierania w tle linków jest wg mnie podstawowa)?
To jest wersja rozwojowa, więc ja na razie powstrzymuje się z "życzeniami", bo wiele zapewne jeszcze zostanie zrobione bez mojego marudzenia.
Zacznę stękać jak pojawi się pierwsza wersja oficjalna. Na razie z rzeczy które trochę utrudniają to konieczność dwukliku na zakładkę w panelu i brak możliwości otworzenia jej w tle właśnie za pomocą środkowego przycisku myszki (co tyczy się również folderu zakładek, działa za to opcja której nie ma przy linkach - czyli "otwórz na nowej karcie w tle" po prawokliku...(!))
-
Na razie z rzeczy które trochę utrudniają to konieczność dwukliku na zakładkę w panelu i brak możliwości otworzenia jej w tle właśnie za pomocą środkowego przycisku myszki
To ten sam błąd co w szybkim wybieraniu. Kliknięcie ŚPM działa, o ile nie jest wyświetlany pasek przewijania.
-
Zauważyłem, że rozszerzenia nie działają na kartach otwieranych środkowym przyciskiem myszy (w tle). Żadne - ani uBlock, ani stylish, ani scroller…
Działają doskonale, kiedy otwiera się linki w tej samej karcie.
Ki czort? -
A macie może taki problem ,że przy wchodzeniu na stronę np. tvn, wp itd. ładuję się ona po czym zawisa na kilka sekund (ok 10sek) - nie można na niej nic zrobić, wejść w artykuł, zjechac paskiem na dół - do momentu aż nie załadują się wszystkie (chyba) reklamy? mnie to strasznie wnerwia. Sama przeglądarka działa w tym czasie, mogę otworzyć kolejną kartę bądź na innej karcie (stronie) normalnie przeglądać.
Kolejna sprawa to mam pasek Taska autoukrywany i przy otwartej w pełnym oknie przeglądarce (nie full screen) nie jest on widoczny - nie wysuwa się
-
Jak narazie mam 2 problemy i 1 pytanie.
1 . Problem z polskimi literami w Flashu Player.
2 . Ustawienia wariują.Czyli co 2 sekundy rusza się.
3. Czy można zainstalować motywy z chrome web store -
Bardzo mi brakuje kluczyka do logowania z okienkiem wyboru loginu. Było to w Operze i taka wtyczka jest też do Firefoxa (jej brak to był jeden z głównych powodów mojego odejścia od nowej Opery) notabene w FF lepiej zabezpieczona niż w starej Operze. Co na to Vivaldi?
-
@Piter432:
Ad. 3: Nie i raczej nie będzie można zainstalować, gdyż interfejs jest znacznie inaczej zrobiony. Ogólnie kwestia motywów czy skórek schodzi na dość daleki plan, jeśli się nie mylę. Ważniejsze są konkretniejsze funkcje.
Witam.
W tej kwestii sprawa mogłaby byś szybko załatwiona. Jedyne co potrzeba to opublikowanie przez deweloperów uporządkowanego pliku common.css opatrzonego komentarzami do konkretnych funkcji za jakie elementy UI odpowiadają. Wtedy społeczność może sama zająć się tworzeniem sensownych motywów, a deweloperzy skoncentrować na implementowaniu funkcjonalności.
Na Vivaldiego trafiłem dwa dni temu jak zwykle co parę miesięcy szukając w desperacji czegoś co zastąpi mi starą Opere 12 ;d, trochę poszperałem na forum, podłubałem z plikiem custom.css i jako tako dostosowałem UI pod siebie, a moje umiejętności w pracy z css są praktycznie żadne. Głównie metoda prób i błędów, a to zwyczajnie kosztuje mnóstwo czasu. Wbrew pozorom pierwsze wrażenie, możliwość dostosowania wyglądu i rozmieszczenia funkcji "pod siebie" ma ogromny wpływ na to czy potencjalny użytkownik w ciągu pierwszych dni używania pozostanie przy przeglądarce czy nie. -
Witam wszystkich bo to mój pierwszy post na forum.
Korzystam z Opery od wersji 9.xxx więc już trochę czasu minęło i wiem na pewno, że nigdy nie będę korzystał z FFox i nowej "Opery" o innych nie wspominam bo po prostu się nie da….
Czego mi brakuje w Vivaldi, a bardzo cenię sobie w Opera 12.17 to kilka funkcji jak dla mnie niezastąpionych.
By nie truć długo wymienię je po kolei...
1. funkcja PPM ...Przejdź pod ten adres... (to nie to samo co szukaj w google) właśnie ta funkcja przesądziła kiedyś o wywaleniu FF z komputera.
2. funkcja PPM...Dodaj Zakładkę...szybka i niezastąpiona przy zbieraniu w jeden folder aukcji np. z allegro
3. funkcja zapamiętywania haseł i kluczyk na pasku
4. funkcja dostosuj ..możliwość dodawania własnych przycisków i konfiguracja paska tak jak w wersji 12.17
5. funkcja edycji "wewnętrznej" coś na wzór opera:config gdzie jest cały edytor preferencji
6. funkcja Preferencje w menu gdzie jest cała edycja "zewnętrzna" programu. Obecne ustawienia są trochę ubogie
7. podobnie jak pisał kolega w pierwszym poście sprawa zakładek i sortowania kuleje
To tak na pierwszy rzut oka ..to co przeszkadza przy przełączaniu się z Opera12.17 na Vivaldi....
Ogólnie dodam, że jeżeli program będzie dopracowany i będzie posiadał własną optymalizację to funkcja opera:config nie będzie potrzebna bo ustawienia typu np. ilość zapamiętanych stron historii, czy adresów będą wprowadzone do Vivaldi...podobnie jak i inne opcje które można było tam zmienić. Jeżeli w ogóle silnik programu na to pozwala.
Gratuluję pomysłu i życzę wytrwałości bo to projekt bardzo potrzebny i użytkownicy tej prawdziwej Opery na pewno go docenią.
Trzymam kciuki i życzę wytrwałości. -
Witam
Ja bym dodał jeszcze jedną rzecz: preferencje dla witryny tak jak było w starej operze pod prawym przyciskiem. Dla mnie rewelacja. Ład i porządek.
pozdrawiam i trzymam kciuki -
Witam szanownych pasjonatów Vivaldi
!
Czy Wam też w najnowszej becie [1.0.303.52 (Beta) (32-bitowa) Windows7 Professional SP1] w oknie prywatnym nie działają rozszerzenia?
Mimo zaznaczania, odznaczania aby działały w trybie prywatnym, włączania i wyłączania, reinstalacji rozszerzeń u mnie nie działają. Pojawiają się ikonki rozszerzeń obok paska lub na pasku adresu tak jak w zwykłym trybie ale mimo klikania nie reagują.
Jak to problem globalny to można zgłosić, a jak tylko u mnie to cóż, będę próbował dalej albo czekał na update. -
Pojawiają się ikonki rozszerzeń obok paska lub na pasku adresu tak jak w zwykłym trybie ale mimo klikania nie reagują.
U mnie rozszerzenia w trybie prywatnym są klikalne.
Linuks Mint 32bit -
u mnie (win7, vivaldi beta) też rozszerzenia nie działają w trybie prywatnym - ikonki są klikalne ale nie działają