Uruchomienie Javy
-
Witajcie Mądre Głowy,
czy mogę prosić o pomoc w uruchomieniu skryptu (nie wiem, czy to się tak fachowo nazywa) Java. A oto strona, na której takowe się znajdują:
http://www.wydawnictwologi.pl/piatkowy_mix_online
Mam najnowszą wersję Vivaldi (w ustawieniach mam włączoną opcję: zezwalaj na wykonywanie kodu Java Script na stronach (zalecane) - o ile jest to w ogóle z tym związane).
Z góry dzięki za pomoc/wskazwóki/sugestie
Maniek -
Na stronie którą podałeś jest informacja, że nie działa ona w przeglądarce Google Chrome. Vivaldi jest oparty na tym samym silniku, więc można śmiało założyć, że tu również ta strona nie będzie działać. Wiąże się to z porzuceniem przez twórców Chromium (silnika przeglądarki Google Chrome i Vivaldi) wsparcia technologii niezbędnej do obsługi apletów Java, o czym można przeczytać na oficjalnej stronie Javy.
Generalnie Java to dość leciwa już technologia którą dość rzadko wykorzystywano do implementowania na stronach internetowych bardziej skomplikowanych i rozbudowanych aplikacji (których nie można było utworzyś w zwykłym HTML-u). Czasem wykorzystywano do takich rzeczy technologię Flash, a obecnie coraz częściej zastosowanie znajduje unowocześniony i rozbudowany HTML w wersji 5. Dodatkowo wspierają go od dawna CSS (w wersji 3) i właśnie JavaScript, który często mylony jest z Javą, a który nie ma z nią (poza podobną nazwą) nic wspólnego.
Koniec końców, żeby otworzyć zawartość stron internetowych na których są jakieś aplety Java (które dzięki posunięciu Google'a praktycznie wymarły), będziesz musiał skorzystać z innej przeglądarki (jak to zasugerowano w podlinkowanym wyżej artykule).
-
Ale na stronie sodir Pfronu trzeba mieć applet javy i zmuszony jestem pracować na internet explorerze. Raczej nie liczę na to iż PFRON coś zmieni w tym temacie.
-
PFRON zaleca stosowanie przeglądarki Internet Explorer (IE9, IE10, IE11) lub Mozilla Firefox (wersja od 37.0.2 do 50.1.0). W przypadku Mozilli Firefox w wersji od 41.0 do 50.1.0 w celu uniknięcia błędów - nie należy zmieniać domyślnej nazwy i lokalizacji pliku certyfikatu PFRON.
Ograniczony dostęp (dwie przeglądarki), przestarzała technologia (Java) i nieważne/nieprawidłowe certyfikaty SSL na stronie logowania - jednym słowem kwintesencja projektów za pieniędze z budżetu...