Jak naprawić magazyn kluczy?
-
Próbowałem upgradeować Vivaldi na moim starszym laptopie. Mam tam starszą wersję Vivaldi. Jednak podczas aktualizacji wyskoczył mi błąd:
"Vivaldi nie mógł odblokować twojego bezpiecznego magazynu kluczy.(...) Zakończ teraz, odblokuj lub napraw magazyn kluczy i spróbuj ponownie. Czy na pewno chcesz kontynuować z utratą danych?"
To tylko aktualizacja ze starszej wersji Vivaldii. Jak mam ominąć ten błąd lub "naprawić magazyn kluczy"?
-
Taki błąd może się pojawić, gdy aktualizacja zostanie wykonana na innym koncie użytkownika lub innym systemie operacyjnym. Generalnie Vivaldi szyfruje dane za pomocą "klucza" przypisanego do danego konta użytkownika w systemie. Jeżeli ten klucz zostanie zmieniony (np. przez zresetowanie hasła użytkownika) lub utracony, niemożliwe będzie odszyfrowanie danych. Powodów może być wiele, dlatego jeśli kojarzysz wprowadzanie tego typu zmian na swoim komputerze, to musisz spróbować je cofnąć, jeśli to możliwe (więcej informacji tutaj).
Jeżeli korzystałeś z funkcji synchronizacji i pamiętasz hasło szyfrowania, możesz odzyskać dane logując się ponownie. Jeśli nie korzystałeś z synchronizacji, nie masz kopii zapasowej danych i nie masz możliwości naprawienia magazynu kluczy, to niestety danych nie uda się już odzyskać.