We will be doing maintenance work on Vivaldi Translate on the 11th of May starting at 03:00 (UTC) (see the time in your time zone).
Some downtime and service disruptions may be experienced.
Thanks in advance for your patience.
Problem z kartami
-
Nie wiem jak ustawić, aby kiedy odnośnik został otworzony był w aktywnej karcie, a nie nowej obok, oraz kiedy otwierana jest nowa karta aby nie było, tak, że od razu automatycznie jest się przełączanym na nią, tylko aby była otworzona obok, aby zostawało się w aktywnej karcie. Niby drobiazgi, ale jednak mnie męczą takie domyślne ustawienia.
-
Odnośnie pierwszego, albo kopiujesz adres linka i wklejasz w pasku adresu, albo korzystasz z rozszerzenia:
https://chrome.google.com/webstore/detail/open-link-in-same-tab/kgpefningcojblgciiljmabggbbjiojb
Obydwa rozwiązania do bani, ale innej możliwości na ten moment nie ma.Druga sprawa, czyli otwieranie linka w zakładce w tle:
1. klikasz w link środkowym klawiszem myszy
2, prawy na link -> open link in background -
Ok rozszerzenie pomogło. Open link in background - to też rozwiązanie, choć dobrze, gdyby była możliwość ustawień na stałe. Ale dziękuję na ten moment mam rozwiązany jakoś problem.
-
Zobacz jeszcze w opcjach: szybkie polecenia -> otwieraj strony w nowych kartach
Jeśli nie używasz myszy, to włącz gesty (nie wiem czy domyślnie są włączone) i przydziel jakiś skrót do otwierania linków w tle.
Przyznam, że największym przełomem była opera (chyba 6), w której środkowy przycisk myszy otwierał linki w nowej zakładce -
Właściwie nic to nie zmienia. A myszy używam. Przyzwyczajenie drugą naturą, więc chciałabym aby mi się otwierało w określony sposób, ale chyba jeszcze nie ma takiej możliwości.
-
Pozwolę sobie odkopać temat, żeby nie zakładać nowego wątku.
Zadowolono się tutaj " link -> open link in background" - a czy można gdzieś ustawić, żeby każdy nowo otwarty link owszem, otwierał się w karcie w tle ale żeby nie przenosiło od razu do tej nowej karty?
-
mjiovich - odp.
Otwieranie nowych kart w tle (bez przechodzenia do nich od razu) można osiągnąć:
1. "open link in background tab" w menu PPM
2. CTRL + klik na link (trzecia pozycja od góry)
3. Gest myszy "w dół i w górę" który można oczywiście zmienić na inny w ustawieniach
4. Można na link kliknąć kółkiem myszyJeśli masz na myśli nie przechodzenie tam po zamknięciu aktywnej karty, to można dopasować indywidualnie w ustawieniach kart – zwłaszcza w pozycji "Po zamknięciu karty"
-
Ok dzięki. Nauczyłem się już korzystać z "open in background"