Solved Irytujące płynne przewijanie po kliknięciu na rolkę myszy
-
Nie działa włączanie / wyłączenie płynnego przewijania w: Ustawieniach/Strony internetowe mimo restartu przeglądarki.
-
Ppafflick moved this topic from Zgłoszenia błędów on
-
@sanio Firefox używa innego silnika i rzeczywiście posiada taką funkcję. W Chromium nie jest ona dostępna, ale udało mi się znaleźć coś takiego:
document.addEventListener("mousedown", function(mouseEvent) { if (mouseEvent.button!=1) { return; } mouseEvent.preventDefault(); mouseEvent.stopPropagation(); });
Skrypt ten po dodaniu w konsoli rzeczywiście wyłącza auto scroll. Żeby go dodać automatycznie do każdej strony, możesz skorzystać z rozszerzenia Chrome umożliwiającego instalację skryptów użytkownika, np. Custom Style Script.
-
To jest funkcja systemu Windows nazywana "Auto Scroll", a nie funkcja przeglądarki. Płynne przewijanie dotyczy czegoś zupełnie innego. Obecnie w przeglądarkach opartych na Chromium (w tym Vivaldi) nie ma opcji kontrolowania tej funkcji, z tego co kojarzę. Są różne sposoby na jej globalne wyłączenie - można poszukać w Internecie.
-
Całkiem możliwe że ta funkcja tak się nazywa auto scroll ale za cholere nie mogę znaleźć jak to się wyłącza.
Szkoda tylko że Vivaldi nie posiada takiej funkcji. Np. w Firefox jest to opcja: Używaj automatycznego przewijania" i działa jak należy. -
@sanio Firefox używa innego silnika i rzeczywiście posiada taką funkcję. W Chromium nie jest ona dostępna, ale udało mi się znaleźć coś takiego:
document.addEventListener("mousedown", function(mouseEvent) { if (mouseEvent.button!=1) { return; } mouseEvent.preventDefault(); mouseEvent.stopPropagation(); });
Skrypt ten po dodaniu w konsoli rzeczywiście wyłącza auto scroll. Żeby go dodać automatycznie do każdej strony, możesz skorzystać z rozszerzenia Chrome umożliwiającego instalację skryptów użytkownika, np. Custom Style Script.
-
Nie wiem czemu ale to nie zadziałało na tym rozszerzeniu - może dlatego że tam jest do konkretnego URL albo po prostu nie wiem gdzie ten skrypt wstawić ale udało mi się w rozszerzeniu Custom Stylesheet & Script
-
Ppafflick marked this topic as a question on
-
Ppafflick has marked this topic as solved on
-
@sanio Faktycznie, zapomniałem o tym wspomnieć. Trzeba dodać gwiazdkę
*
w miejsce na adres strony i wtedy skrypt działa na wszystkich. Ale najważniejsze, że udało się obejść problem.