Malwarebytes Browser Extension
-
Natrafiłem na ciekawy problem i myślę ze dotyczy on nie tylko przegladarki Vivaldi ale i innych zbudowanych na Chromium.
Podobny problem jest w przeglądarce Kinza (sprawdzałem)
Instalując rozszerzenie "Malwarebytes Browser Extension" i otwierając stronę www.dobreprogramy.pl (z innymi problemu nie miałem) następuje gwałtowne obciążenie procesora sięgające od 35% - 65%.
Można je zlikwidować albo wyłączając ten dodatek albo,co budzi moje zdziwienie, przy pomocy menadżera zadań przeglądarki, wyłączając znajdujący sie pod wpisem nazwy tej strony,proces o nazwie "ramka podrzędna: https://wp.pl
(włascicielem DP jest WP czyli Wirtualna Polska).
Co ciekawe,to samo rozszerzenie zainstalowane na Firefox-ie nie stwarza tego problemu na tej stronie
Mało tego,Na niej nie zawsze w jej menadżerze ,wyswietla się informacja o "ramce" a jesli nawet tak to ten proces nie powoduje żadnego obciążenia.
Wynikało by z tego ze Vivaldi w połaczeniu z tym rozszerzeniem po natrafieniu na pod proces "ramka podrzędna" nie wie jak sobie z nim "poradzić".
Czy ktoś spotkał sie z podobnym problemem lub wie co jest jego właściwą przyczyną?
Jeśli tak to proszę o odpowiedz.
P.S.Tylko nie piszcie że trzeba wyłaczyć rozszerzenie a problem zniknie,ponieważ nie o to pytam. -
Witaj. FF jest zupełnie inną przeglądarką z zupełnie innym silnikiem. Spróbuj zablokować reklamy na WP np. uBlock Orginem. Jeśli nadal problem nie zniknie to wyłącz rozszerzenie (żeby nie powodowało tego problemu) i skontaktuj się z pomocą techniczną WP albo DP. Albo napisz do twórców Malwarebytes i opisz ten problem.
Pamiętaj że zawsze możesz zgłościć problem do deweloperów Vivaldi na https://vivaldi.com/bugreport/ -
@matmur44
To co można zrobić wiem.
Problem znika gdy na stronie DP zablokuję poprzez uBlocka skrypty lub całkowicie wyłączę to rozszerzenie.
To ze VV i FF sa na innych silnikach tez wiem.
Zastanawia mnie co powoduje ze to samo rozszerzenie (teoretycznie) na tej jednej stronie w FF potrafi ją przeskanować i nie stwarza problemów a np. w VV nie.
To wygląda tak jakby przeglądarka nie potrafiła odizolować strony głównej od tej z nią powiązanej czego rezultatem jest próba skanowania całości przez Malwarebytes co powoduje wysokie obciażenie procesora.
To czego szukam (z prozaicznej ciekawości) to sposób w jaki można z poziomu VV (może flagi) zablokować tę ramkę podrzedna
P.S. Ja będąc na DP nie przechodzę na WP -
Flagi to nie ustawienia Vivaldi tylko bardzo eksperymentalne funkcje związane głównie z silnikiem i mogą więcej popsuć niż poprawić.
Pytanie co powoduje ten problem, to już do ekspertów jest. Ja nie jestem ekspertem.
Najprawdopodobniej, moim zdaniem, to źle zoptymalizowana witryna (lub jej część) pod przeglądarki oparte na Chromium. Albo tak jak napisałem, wina rozszerzenia - skoro z wyłączonym działa dobrze, a z włączonym źle, także na innych przeglądarkach. -
@bogast said in Malwarebytes Browser Extension:
Można je zlikwidować albo wyłączając ten dodatek albo,co budzi moje zdziwienie, przy pomocy menadżera zadań przeglądarki, wyłączając znajdujący sie pod wpisem nazwy tej strony,proces o nazwie "ramka podrzędna: https://wp.pl
Akurat dobreprogramy.pl działa u mnie ok., ale poczta na wp.pl zawiesza mi przeglądarkę, i tylko na Vivaldi.
Może to jest jakiś trop z wp.pl -
@lemari Nie mam problemu z DP pod warunkiem ze rozszerzenie malwarebytes.......
jest wyłączone.
To ze problem lezy gdzies po stronie WP tez (chyba ) wiem..
Wchodzac na stronę DP z ViVa,Chromium zawsze ładują się powiązane ramki.
Ublock Orygin mi je blokuje prócz wp.pl
Kiedy wchodze z Firefoxa ten problem nie istnieje.Tak jakby przegladarka sama je blokowała. -
@matmur44
Wiem co to flagi.Rózne rzeczy z nimi robiłem.
Np.próbując wymusić nierozmazywanie fontów przy włączeniu akceleracji sprzętowej.
Lub po meltdowm i spectre izolować procesy póki to nie stało się standartem.
Teraz mam właczony #PasswordImport.
To nie problem z rozszerzeniem.Na innych stronach działa bez problemu.
Tu raczej chromium "wczytuje" akurat tę stronę (moze jeszcze inne) w sposób który powoduje konflikt.
Dlatego szukam rozwiązania która tę "ramkę" zablokuje.
W Firefox ten problem nie występuje.Tam jest tylko strona DP bez ramki.
Być może sama przeglądarka to blokuje poprzez moje dość restrykcyjne ustawienia.
Mam czas to sie pobawię.Myślałem ze ktoś sie już z czyms takim zetknął więc pójdzie łatwiej. -
Patrzyłeś z czystym profilem? Zobacz. Ewentualnie wyczyść ciasteczka WP i DP i też sprawdź. Wyłącz wszystkie własne flagi tymczasowo, może któraś ma wpływ.
-
-
Ma. Rozszerzenia są częścią profilu i bardzo często wpływają na inne jego elementy. W tym przypadku albo to Malwarebytes, albo WP. Poszukaj pomocy tam, tak jak pisałem wcześniej.
-
@matmur44 Bingo....Jednak miałem rację.
"Script Blocker for Chrome" likwiduje problem.
Trzeba zainstalować.Odhaczyć w ustawieniach wszystko oprócz "Block IFrames" i na wybranej stronie w opcji iframes zablokować tę sprawiająca problemy.
P.S.Proszę czytać dokładnie co robiłem -
Czytam dokładnie. Instalacja dodatku to nie jest rozwiązanie problemu, tylko obejście. Tak jak napisałem wcześniej, powinieneś zgłosić Wirtualnej Polsce, że ma na konkretnych stronach problem z ramkami. Pozdrawiam
-
@matmur44 Wp nie ma żadnych problemów.Ona tak działa.
Rzecz dotyczy przeglądarki.
Napisałem wcześniej że ten problem nie dotyczy Firefoxa.
Niestety dotyczy ale tylko wtedy gdy w nim ustawi się opcję "Blokowanie elementów zewnętrznych witryn, które śledzą aktywność użytkowników sieci. " na standardową.Kiedy na wyższą,problem znika.
Wygląda na to że przeglądarki oparte na chromium takiej opcji nie mają lub mają ją w powijakach. Do Not Track nie załatwia sprawy. -
Ja inaczej Ci nie pomogę. Możesz zgłosić problem, korzystając z formularzy na stronach przeglądarki Mozilla Firefox albo na stronach projektu Chromium. Bądź też wykorzystać to, co pisałem powyżej. Pozdrawiam
-
@matmur44 Twoja odpowiedz to żart ?
W czym ty chcesz mi pomóc?
Pomocy udzieliłem sobie sam.
Zasygnalizowałem tu problem bezpieczeństwa,który przeglądarka Firefox potrafi sama rozwiązać w przeciwieństwie do tych opartych na chromium jak Vivaldi.
Co to oznacza? Że deweloperzy Vivaldiego zaczynają iść w złym kierunku.
Zamiast postawić na bezpieczeństwo,zajmują się pierdołami.
Googlowskie chromium tego nie zapewni.
Sami muszą to zrobić. -
Każdego typu problem dotyczący bezpieczeństwa przeglądarki Vivaldi możesz zgłosić tutaj. Napisałem, że Tobie inaczej nie pomogę. Nie jesteś jedyną osobą czytającą forum
Być może pomogłem komuś innemu.