Vivaldinin Gelir Modeli ve Kaynak Kodu
-
Merhaba
Vivaldi çok gelişmiş bir tarayıcı ve onlarca gelişticiye sahip başarı hiç bir zaman tesadüf değildir. Ceonun daha önce ne yaptığını az çok biliyorum. Bunu vivaldinin renklerinden de anlayabiliriz.
Fakat bu kadar ekip taş yemiyor herhalde. Bunun bir gelir modeli olmalı bedava bir şeyi kullanmak güzel ama neden ücretsiz diye her zaman sual ederim.
Ben buraya öğrenmeye geldim. İki sorum var.- Vivaldinin gelir modeli nedir?
- Vivaldinin kaynak kodu açık mı?
- Lisansı kamu lisansı mı?
Cevaplar için çok teşekkür ederim. Son olarak lütfen tartışmaya gelmeyin! Bana sadece bilgi lazım.
-
This post is deleted! -
Jon (CEO), İstanbul’da bununla ilgili konuşmuştu. Esasen yatırımcı alarak büyüdükleri zaman tarayıcının hangi tarafa doğru geliştirileceğine yatırımcılar karar veriyor ve proje kendi kontrolünün dışına çıkmış oluyor. Bu yüzden yatırımcı istemiyor ki kendisi de Ekibi finanse edebilecek kadar über zengin bir insan. Ki Vivaldi’den önce farklı projelere de yatırım yapıyor.
Vivaldi’nin tüm dünyada 5 milyon kullanıcıya sahip olması hesaplarına göre giderleri kafa kafaya karşılamalarını sağlayacak. Burada neyden gelir kazanıyorki 5 milyon insan bunun icin yeterli oluyor sorusunun cevabı ise en temelde arama motorları anlaşması yapıyorlar. Mesela Türkiye’de Yandex ile anlaşıp tarayıcıyı kuran kişinin varsayılan arama motorunun Yandex olarak gelmesini sağlıyorlar. Kullanıcının varsayılan arama motorunda arama yapması bir gelir olarak kaydediliyor. Diğer bir gelir ise b2b olarak tabir edilen belli bir platformda çalışan tarayıcıyı geliştirip platform üreticisine satmak. Örneğin bazı araba üreticileri ile anlaşıp dijital ekranlarında Vivaldi’nin çalışması sağlanmış. Opera zamanında bu akıllı televizyonlara geçiş döneminde sıklıkla yapılan bir şeydi ve inanılmaz sayıda televizyon üreticisiyle anlaşmışlardı. Vestel de bu listenin içinde idi. Üçüncü bir gelir kaynağı ise mağaza ve bağışlardan elde ediliyor. Bu kalem projenin çevrilmesini sağlayacak kadar önemli bir kalem değil. Dördüncü olarak da hızlı erişime eklenen sitelerden belli bir ücret alınınıyor. Her bir hızlı erişim sitesi tıpkı bir billboard gibi tarayıcıyı belli bir bölgede kullanan insanlara gösterilmekte.
Vivaldi bir chrome dan daha kapalı degil ama bir chromium kadar da özgür değil.
Özgür yazılıma geçirmeme tercihleri ise bunun bir defa yapılabilecek olması. Yani bir yazılım her şeyi ile açıldığında tekrardan önceki haline getiremiyorsunuz. İkinci bir sebep de ekibin Özgür bir yazılımın bakımını yapabilecek kadar geniş olmaması. Örneğin iki geliştirici su an tarayıcının hatalarını düzeltmeye ve yeni özellikler geliştirmeye odaklanmışken yeni durumda projeye katkı sunmak isteyen insanlara rehberlik eden bir iş yapıyor olacaklar zamanlarının büyük bir çoğunluğunda. Diğer sebepleri yukarıda yazmış bir arkadaşımız.