Open link in a new tab via gesture bug



  • This bug has been bothering me for over a year

    Demo1: https://i.imgur.com/vRQdfFu.mp4

    Additional Info:
    I use a single right swipe as both open link in a new tab gesture and new tab gesture

    Steps to reproduce:

    1. use mouse gesture to open link in a new tab
      * It seems link's anchor element must contain tabindex attribute, otherwise the bug won't occur.
      For example it's present on old reddit post links or youtube video thumbnails

    2. Close (Ctrl+W) or switch back (Ctrl+Tab) from newly opened tab

    3. without hovering over any other html elements containing links on the page, use gesture again on the same link

    4. it will not open the same link again, but speed dial instead, as if I had gestured on empty space
      So it stops recognizing that particular link until you reset something by hovering over another link

    And it may seem like something so obscure, but i find myself encountering it pretty often in practice

    EDIT: as person below pointed out, using open in new background tab gesture makes the issue even more apparent
    Demo2: https://i.imgur.com/p3chwJZ.mp4

    Also can confirm that another bug occurs even without tabindex attribute. If you can try to open new bg tabs really fast, it sometimes skips
    Demo3: https://i.imgur.com/VZLKtPK.gifv



  • I can experience a similar bug, but it is more noticeable using the open in a background tab gesture, as then you can repeat the same gesture many times to see the effect without having to switch tabs - it also makes it easier to keep the mouse in a consistent position.

    Trying it just now on search result links 10 times, it failed 4:

    0_1543329396803_c6a61d74-e662-49c6-a067-cac17fdf5898-image.png



  • I can experience a similar bug, but it is more noticeable using the open in a background tab gesture, as then you can repeat the same gesture many times to see the effect without having to switch tabs - it also makes it easier to keep the mouse in a consistent position.
    Trying it just now on search result links 10 times, it failed 4:

    Yup, also having that. Tho at first i tried using Down-Right gesture to replicate what you were doing, and it was working alright, but then i started using single line gesture and it became really noticable


 

Looks like your connection to Vivaldi Forum was lost, please wait while we try to reconnect.