Better Widevine (EME) support for Linux – Vivaldi Browser snapshot 1360.4


  • Moderator

    This version has a issue to load the libffmpeg. See https://vivaldi.com/blog/snapshots/qa-monkey-makes-mistake/



  • The blog post speaks about the widevine module that don't loads, but I didn't notice about libffmpeg.



  • Today (November 15th 2018) something strange happened. I started Vivaldi, synced, and found out that some of my speed dial entries were doubled! Fortunately it was very easy to find out those double entries since only the initial ones had the favicons I had assigned, all the additional were "blank". By taking a closer look I observed that only the most "busy" entries were doubled while the others (rarely visited websites) were OK! Why is that and why the selective doubling? I dont' believe that anybody keeps track of my browsing habits!



  • Hmm, I just tried to rearrange (drag&drop) the order of the extension icons on the toolbar, but it was not possible.
    I know I could do this before. Has the functionality been removed?

    Win10x64 Vx64



  • @helsten2 works for me



  • @ian-coog: OK, thanks. So I guess it is something here ... but I have no idea what. The icon disappears as soon as I try to drag it. I have to toggle the extensions to see it again.



  • I'm not sure if has been like that in the past but lately Vivaldi stays as a zombie in the task manager despite closing it.



  • @npro When you go to chrome://settings/?search=hardw is "Continue running background apps [...]" enabled? If yes does it change the behaviour when you disable it?



  • @zaibon said in Better Widevine (EME) support for Linux – Vivaldi Browser snapshot 1360.4:

    chrome://settings/?search=hardw

    Hi @zaibon , thanks I will disable it and report back.


  • Moderator

    @nutcracker Bookmarks in Chromium have a field that has the date of the last time you used it, apparently Vivaldi could not sync it correctly thinking it was a completely different bookmarks because of this field. Don't know why Vivaldi did that though.



  • Thank you Vivaldi crew! 😎



  • @moimadmax said in Better Widevine (EME) support for Linux – Vivaldi Browser snapshot 1360.4:

    the Terminal tips don't works for me :
    The libffmpeg.so is created on the ~/.local/lib/vivaldi-snapshot/ directory but i'm unable to read mp4 videos.

    Any ideas ?

    matthieu@Cube:~$ vivaldi-snapshot 
    
    No suitable library for HTML5 proprietary media (MP4[H.264/AAC]) was found,
    therefore only open codecs will play.
    
    To add support for proprietary media, issue the following command and restart
    Vivaldi:
    
      curl https://launchpadlibrarian.net/394835580/chromium-codecs-ffmpeg-extra_70.0.3538.77-0ubuntu0.16.04.1_amd64.deb |\
      tail -c+1075 | tar xJ -C ~ --wildcards \*libffmpeg.so --xform 's,.*/,.local/lib/vivaldi-snapshot/,'
    
    [15692:15692:1113/184839.927835:ERROR:sandbox_linux.cc(364)] InitializeSandbox() called with multiple threads in process gpu-process.
    [15632:15632:1113/184840.826180:ERROR:account_info_fetcher.cc(59)] OnGetTokenFailure: Invalid credentials (1).
    [15632:15632:1113/184840.827955:ERROR:account_tracker.cc(240)] AccessTokenFetched error: Invalid credentials (1).
    [15632:15632:1113/184841.682965:ERROR:desktop_window_tree_host_x11.cc(1974)] Not implemented reached in void views::DesktopWindowTreeHostX11::MapWindow(ui::WindowShowState)
    [144:193:1113/184845.578744:ERROR:render_media_log.cc(30)] MediaEvent: MEDIA_ERROR_LOG_ENTRY {"error":"FFmpegDemuxer: no supported streams"}
    [144:144:1113/184845.584026:ERROR:render_media_log.cc(30)] MediaEvent: PIPELINE_ERROR DEMUXER_ERROR_NO_SUPPORTED_STREAMS
    
    matthieu@Cube:~$ curl https://launchpadlibrarian.net/394835580/chromium-codecs-ffmpeg-extra_70.0.3538.77-0ubuntu0.16.04.1_amd64.deb |\
    >   tail -c+1075 | tar xJ -C ~ --wildcards \*libffmpeg.so --xform 's,.*/,.local/lib/vivaldi-snapshot/,'
      % Total    % Received % Xferd  Average Speed   Time    Time     Time  Current
                                     Dload  Upload   Total   Spent    Left  Speed
    100 1078k  100 1078k    0     0   908k      0  0:00:01  0:00:01 --:--:--  908k
    matthieu@Cube:~$ vivaldi-snapshot 
    
    No suitable library for HTML5 proprietary media (MP4[H.264/AAC]) was found,
    therefore only open codecs will play.
    
    To add support for proprietary media, issue the following command and restart
    Vivaldi:
    
      curl https://launchpadlibrarian.net/394835580/chromium-codecs-ffmpeg-extra_70.0.3538.77-0ubuntu0.16.04.1_amd64.deb |\
      tail -c+1075 | tar xJ -C ~ --wildcards \*libffmpeg.so --xform 's,.*/,.local/lib/vivaldi-snapshot/,'
    
    [16162:16162:1113/184914.345156:ERROR:sandbox_linux.cc(364)] InitializeSandbox() called with multiple threads in process gpu-process.
    [16102:16102:1113/184915.333398:ERROR:account_info_fetcher.cc(59)] OnGetTokenFailure: Invalid credentials (1).
    [16102:16102:1113/184915.340763:ERROR:account_tracker.cc(240)] AccessTokenFetched error: Invalid credentials (1).
    [145:191:1113/184920.238878:ERROR:render_media_log.cc(30)] MediaEvent: MEDIA_ERROR_LOG_ENTRY {"error":"FFmpegDemuxer: no supported streams"}
    [145:145:1113/184920.240283:ERROR:render_media_log.cc(30)] MediaEvent: PIPELINE_ERROR DEMUXER_ERROR_NO_SUPPORTED_STREAMS
    matthieu@Cube:~$ ls -lisa .local/lib/vivaldi-snapshot/
    total 3152
    12894257    4 drwxr-xr-x 2 matthieu matthieu    4096 nov.  13 18:49 .
    11930976    4 drwxr-xr-x 4 matthieu matthieu    4096 nov.  13 18:47 ..
    12854372 3144 -rw-r--r-- 1 matthieu matthieu 3218984 oct.  26 00:00 libffmpeg.so
    
    

    I've found the trouble, the old libffmpeg.so installed by latest-proprietary-media-future.was still in the /opt/vivaldi-snapshot/ directory. I've deleted it and now it works great

    So @ruario in the terminal output, maybe take care of this case. (wrong libffmpeg.so in the browser install directory)



  • @zaibon Welp, it did happen again, so it must be something else. 😕



  • @npro Sorry to hear - so this might be an extension or something new (at least for me)


Locked
 

Looks like your connection to Vivaldi Forum was lost, please wait while we try to reconnect.